COLLANGO - COLLANGO DROPS D3 & K KOMPLEX - 20 ML
A Collango márka legújabb termékcsaládjának következő terméke a folyékony K1 (gyógyszerkönyvi minőség), természetes eredetű K2 (növényi fermentációval előállítva) vitamin és kiváló minőségű „napfény” üvegbe zárva, D3-vitamin formájában.
FITT PONTOK ÉRTÉKE (csak regisztrált vásárlóknak): 57
RÉSZLETES TERMÉKLEÍRÁS:
A Collango márka legújabb termékcsaládjának következő terméke a folyékony K1 (gyógyszerkönyvi minőség), természetes eredetű K2 (növényi fermentációval előállítva) vitamin és kiváló minőségű „napfény” üvegbe zárva, D3-vitamin formájában.
A név kötelez, megszokhattátok, hogy a Collango egyet jelent:
- a minőségi alapanyaggal
- a magas hatóanyag tartalommal
- ismert és elismert + nyomonkövethető alapanyag gyártókkal
- egyszerű adagolással
- kiváló ár- érték aránnyal
Collango Drops D3&K komplex jellemzői:
- 4.000NE D-vitamint tartalmaz és 1.000 µg K komplexet (900 µg K1- vitamin és 100 µg K2- vitamin)/ adag
- 1 adag: 12 csepp
- 60 adag/kiszerelés
- MCT olajban feloldva (fenntartható gazdaságból származik- orángután barát)
Collango Drops D3&K komplex előnyei:
- Magas hatóanyag tartalom
- Gazdaságos kiszerelés
- Könnyen adagolható
A Collango Drops D3+K Komplex egy nagy dózisú vitamin készítmény. Kiváló minőségű DSM D3-vitamin (https://www.dsm.com/human-nutrition/en/products/vitamins/vitamin-d.html), alga eredetű D3-vitamin (vegan) (https://www.vitamind3v.com)keverékéből, gyógyszerkönyvi minőségű K1-vitaminból (https://www.dsm.com/human-nutrition/en/products/vitamins/vitamin-k.html) és teljesen természetes, biotranszformációval előállított vegan K2-vitaminból áll (https://www.vitamk7.com/) melyet vegyes tokoferolokkal (E-vitamin) stabilizáltunk. Mindez feloldva RSPO minősített MCT (közepes szénláncú zsírsavak trigliceridjei) olajban feloldva. Ez azért fontos, mert fenntartható gazdálkodásból származik és így közösen megőrizhetjük a vadon élő állatfajok élőhelyeit.
D3 - vitaminról általánosan (itt olvashat):
K-vitaminról általánosan
A K-vitamin egy nélkülözhetetlen zsírban oldódó vitamin, amely támogatja a véralvadást és hozzájárul az egészséges csontok megőrzéséhez. Egyre több a tudományos bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a K-vitamin különböző formái eltérő és jelentős hatással vannak a betegségek kockázatának csökkentésére. A K-vitaminnak két természetes előfordulási formája van: a K1-vitamin (filokinon), melyet növények szintetizálnak. A K2-vitamin különböző formái (menakinonok) főleg tejtermékekben fedezhetőek fel, és kisebb mértékben az állatok, emberek emésztőrendszerében található baktériumok is előállítják.
A kutatók az utóbbi pár évtizedben jöttek rá, hogy a K1- és K2-vitaminok nemcsak eltérő kémiai szerkezettel, de különböző funkcióval is rendelkeznek. Ezáltal sokan nincsenek is tisztában a K2-vitamin egészségre gyakorolt pozitív hatásairól. Így nagyon fontos megismerni a K2-vitaminban rejlő előnyöket és ezáltal a fogyasztásának fontosságát is.
A K2-vitamin funkciója és egészségre gyakorolt hatása
A K-vitamin mindkét típusára szüksége van az emberi szervezetnek a protrombin nevű fehérje előállításához. Ezen kulcsfontosságú fehérje játszik szerepet a véralvadásban, de a megfelelő csontanyagcseréhez és a szív működöséhez is hozzájárul. Míg a K1-vitamin elsősorban a véralvadásban betöltött funkciója alapján ismeretes, addig a K2-vitamin mindezek mellett egy változatosabb funkciókat betöltő szereppel bír az emberi szervezetben.
A csontok egészségének, épségének megőrzése nem egyszerű feladat az életkor előrehaladtával. Számos tényező befolyásolja a csontjaink egészségét pl.: D-vitamin, kalcium, magnézium, bélrendszer egészsége stb. Az aktuális tudomány álláspontja szerint ezen tényezőket bővíteni kell a K2-vitaminnal. Hogy miért? Mert ezen vitamin szükséges az oszteokalcin nevű fehérje működéséhez, melynek fontos szerepe van a csontok kialakulásában és megújulásában is. Amikor a K2-vitamin aktiválódik, az oszteokalcin kötődik a kalciumhoz melynek eredményeképpen a kalcium lerakodik a csontokba és a csont mineralizálódik, keményebbé, ellenállóbbá válik.
A K2-vitamin aktivál egy olyan fehérjét (MGP), amely megakadályozza a kalcium lerakódásának kialakulását az erek falában. Ezáltal, kisebb a kockázata a szívartériák meszesedésének, merevedésének, amely a különböző szívbetegségek okozója. Tehát a K2-vitamin visszatartja a kalciumot, és segít fenntartani az erek falának rugalmasságát, hogy a vér szabadon áramolhasson a szív artériáin, elősegítve ezzel a szív egészségi állapotát.
Milyen élelmiszerek fogyasztásával juthatunk K2-vitaminhoz?
K2-vitamin kiváló forrásai az állati eredetű élelmiszerek:
• hús (csirke, marha)
• tojássárgája
• magas zsírtartartalmú tejtermékek (pl.vaj, sajtok)
• csirkemáj
• felvágottak (sonka, szalámi)
Jelentős mennyiségű K2-vitamint tartalmaznak az erjesztett élelmiszerek is, mint például a savanyú káposzta, sajt. Az élelmiszerek legmagasabb K2-vitamin koncentrációja a japán eredetű natto tartalmazza, mely szójából erjesztéssel készül.
Milyen tünetek jelentkezhetnek K-vitamin hiány esetén?
A K-vitamin hiány felnőtteknél ritka, de sajnos nem kizárt. Azokat az embereket érintheti, akiknek a gyógyszerszedésük által gátolva van a K-vitamin anyagcsere a szervezetükben (pl. antibiotikumok). De előfordulhat különböző élelmiszer és tápanyagfelszívódási zavarban szenvedő betegeknél, valamint újszülötteknél, csecsemőknél is.
Leggyakoribb tünetei a K-vitamin hiánynak:
• Hosszabb véralvadási idő
• Vérzés
• Csontritkulás
Mennyi K- vitaminra van szükségünk?
Nincs hivatalos ajánlás a K2-vitamin bevitelére, mivel ezen tápanyaggal kapcsolatos kutatások száma folyamatosan növekszik. Azonban K-vitaminhoz juthatunk, mint már szó esett róla az elfogyasztott élelmiszerekből, étrend-kiegészítőkből, illetve a bélben élő baktériumok termelése által is. Így az összes K-vitamin javasolt bevitele nők esetében hozzávetőleg 90 mikrogramm/nap, míg a férfiaknál 120 mikrogramm/nap.
A K-vitamin EFSA által engedélyezett állításai:
A K-vitamin részt vesz a normál véralvadásban.
A K-vitamin részt vesz a normál csontozat fenntartásában.
Nettó mennyiség: 20ml (~18g)
60 adag (1adag 12 csepp):
Hatóanyagok | Napi 1 adagban | NRV |
K-vitamin komplex | 1000 μg | 1333% |
K1-vitamin | 900 µg | 1200% |
K2-vitamin | 100 µg | 133% |
D3-vitamin | 4000NE-100 µg | 2000% |
NRV: Táplálkozási napi beviteli referencia érték felnőttek számára.
Adagolási javaslat: napi 12 csepp javasolt, közvetlenül szájba vagy ételhez keverve.
Összetevők: MCT olaj, fillokinon (K1 vitamin), menakinon (K2 vitamin-vitaMK7®), kolekalciferol (D3 vitamin), antioxidáns: alfa-Tokoferol.
Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl!
Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Véralvadást gátlót szedő egyén, konzultáljon orvosával a termék szedése előtt!
Száraz, hűvös helyen, kisgyermekek elől elzárva tartandó.
Hivatkozások:
1. Beulens JW, Booth SL, van den Heuvel EG, Stoecklin E, Baka A, Vermeer C. The role of menaquinones (vitamin K₂) in human health. Br J Nutr. 2013 Oct;110(8):1357-68. doi: 10.1017/S0007114513001013. Epub 2013 Apr 16.
2. Bolton-Smith C, Price RJ, Fenton ST, Harrington DJ, Shearer MJ. Compilation of a provisional UK database for the phylloquinone (vitamin K1) content of foods. Br J Nutr. 2000 Apr;83(4):389-99.
3. Schurgers LJ, Vermeer C. Determination of phylloquinone and menaquinones in food. Effect of food matrix on circulating vitamin K concentrations. Haemostasis. 2000 Nov-Dec;30(6):298-307. doi: 10.1159/000054147.
4. Kaneki M, Hodges SJ, Hosoi T, Fujiwara S, Lyons A, Crean SJ, Ishida N, Nakagawa M, Takechi M, Sano Y, Mizuno Y, Hoshino S, Miyao M, Inoue S, Horiki K, Shiraki M, Ouchi Y, Orimo H. Japanese fermented soybean food as the major determinant of the large geographic difference in circulating levels of vitamin K2: possible implications for hip-fracture risk. Nutrition. 2001 Apr;17(4):315-21. doi: 10.1016/s0899-9007(00)00554-2. Erratum in: Nutrition. 2006 Oct;22(10):1075.
5. Plaza SM, Lamson DW. Vitamin K2 in bone metabolism and osteoporosis. Altern Med Rev. 2005 Mar;10(1):24-35.
6. Geleijnse JM, Vermeer C, Grobbee DE, Schurgers LJ, Knapen MH, van der Meer IM, Hofman A, Witteman JC. Dietary intake of menaquinone is associated with a reduced risk of coronary heart disease: the Rotterdam Study.
J Nutr. 2004 Nov; 134(11):3100-5.
7. Sato T, Schurgers LJ, Uenishi K. Comparison of menaquinone-4 and menaquinone-7 bioavailability in healthy women. Nutr J. 2012 Nov 12;11:93. doi: 10.1186/1475-2891-11-93. PMID: 23140417; PMCID: PMC3502319.
8. Shearer MJ, Bach A, Kohlmeier M. Chemistry, nutritional sources, tissue distribution and metabolism of vitamin K with special reference to bone health. J Nutr. 1996 Apr;126(4 Suppl):1181S-6S. doi: 10.1093/jn/126.suppl_4.1181S.
9. Kamao M, Suhara Y, Tsugawa N, Uwano M, Yamaguchi N, Uenishi K, Ishida H, Sasaki S, Okano T. Vitamin K content of foods and dietary vitamin K intake in Japanese young women. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2007 Dec;53(6):464-70. doi: 10.3177/jnsv.53.464.
10. Shearer MJ. Vitamin K deficiency bleeding (VKDB) in early infancy. Blood Rev. 2009 Mar;23(2):49-59. doi: 10.1016/j.blre.2008.06.001. Epub 2008 Sep 19. PMID: 18804903.
11. Fusaro M, Noale M, Viola V, Galli F, Tripepi G, Vajente N, Plebani M, Zaninotto M, Guglielmi G, Miotto D, Dalle Carbonare L, D'Angelo A, Naso A, Grimaldi C, Miozzo D, Giannini S, Gallieni M; VItamin K Italian (VIKI) Dialysis Study Investigators. Vitamin K, vertebral fractures, vascular calcifications, and mortality: VItamin K Italian (VIKI) dialysis study. J Bone Miner Res. 2012 Nov;27(11):2271-8. doi: 10.1002/jbmr.1677.
12. EFSA NDA Panel (EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies), Turck, D, Bresson, J‐L, Burlingame, B, Dean, T, Fairweather‐Tait, S, Heinonen, M, et al., 2017. Scientific Opinion on the dietary reference values for vitamin K. EFSA Journal 2017; 15( 5):4780, 78 pp. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2017.4780