Melyik a legjobb fehérje a számodra?
Sokan úgy vélik, hogy a tejsavó a győztes a fehérjeporok világában . Gyors emésztés, magas elágazó láncú aminosav tartalom, nagy hatás a fehérjeszintézisre. Mások a kazeint támogatják, azt kedvelik. És akkor vannak…
Hasonlítsuk csak össze a különböző fehérjéket.
1. Aminosav tartalom:
A teljes fehérje 20 különböző aminosavból áll, és ezek közül néhány kritikusabb, mint mások. A lista tetején az elágazó láncú aminosavak (BCAA-k) vannak, amelyek leucint, izoleucint és valint tartalmaznak, amelyek a fehérjeszintézishez szükségesek, az izomrostok növekedéséhez. Következő az arginin, amely meghatározó szerepet játszik a nitrogén-oxid (NO) termelésben, amely számos létfontosságú tulajdonsággal bír az izomnövekedéshez. A glutamin szintén a listán előkelő helyen van
1.Tejsavó: A BCAA-k - különösen a leucin - tartalma miatt a legfontosabb aminosav a fehérje szintézis stimulálásához.
2.Szója: A legmagasabb az arginin-tartalma.
3.Kazein: A legmagasabb glutamin tartalma miatt a casein harmadik.
4.Tojásfehérje: Habár a tojásfehérje nagyszerű aminosav-keverékkel rendelkezik, mégsem rendelkezik kimagasló aminosav tartalommal egyik kritikusabb aminosavból sem. Az arginin tartalma mondható jónak.
2. Felszívódás:
A fehérjék valódi vizsgálata a biohasznosíthatóság - mennyi kritikus amino jut el ténylegesen az izmokhoz. Ennek méréséhez a tudósok a fehérje-emészthetőség korrigált aminosav-pontszámot (PDCAAS) alkalmazzák. Figyelembe veszi a fehérje aminosav tartalmát és emészthetőségét, amely biztosítja, hogy az aminosavak az izmokba kerüljenek. Az aminosav- és emészthetőségi követelményeknek megfelelő fehérjék 100%-os PDCAAS értéket kapnak. Mind a négy fehérje megfelel a követelményeknek. Más szavakkal, magas minőségű fehérjeforrások, ellentétben a babokkal, amelyek 84%-ot kapnak. Így mozog a biohasznosulás csata:
1.Tejsavó, kazein, szója és tojásfehérje: Az egyes fehérjék PDCAAS értéke 100%.
3. Egészségügyi előnyök:
A testépítők számára a fehérjeporok első számú oka az izomnövekedés elősegítése. De meglepődhet, ha megtalálja, hogy a fehérjék némelyikének számos egészségügyi előnnyel jár
1.Szója: Nem csak a szív-és érrendszeri megbetegedések ellen nyújt védelmet, de az FDA által jóváhagyott, 25 gramm szójafehérje naponta csökkenti a kockázatot is. A szója ugyancsak előnyös a számos rákos megbetegedés, például a vastagbélrák, az emlő és a prosztata ellen.
2.Tejsavófehérje: Kezdőként, mert tejből származik és az egy jó kalciumforrás, amely fokozza a csont és a fogápolás egészségét, valamint segít a zsírvesztésben. A közelmúltban tudósok kimutatták a tejsavó a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát csökkenti. Csökkentve a vérnyomást és növelve az erek kitágulását, amely izomépítő hatással bír.
3.Kazein: A tejsavóhoz hasonlóan a kazein olyan hasznos peptideket tartalmaz, amelyek csökkentik a vérnyomást; és ez is jó kalciumforrás.
4.Tojásfehérje: A tojásfehérje különleges egészségügyi előnyei nem kimagaslóak.
4. Fehérjeszintézis
A fehérje a fehérjeszintézis folyamatának növelésével növeljük az izomzatot. Ezért a testépítőknek olyan fehérjeporokat kell bevinniük, amelyek maximalizálják a fehérjeszintézist.
1.Tejsavó: Az 1997-es franciaországi Clermont Auvergne-i egyetemi tanulmány azt mutatta, hogy a tejsavó gyors emésztése miatt jelentősen magasabb fehérjeszintézist eredményez, mint a kazein.
2.Szója: Van némi vita a szója hatékonyságáról a fehérjeszintézisben és az izomnövekedés ösztönzésében. Mind a testépítők, mind a patkányok kutatása azt mutatta, hogy a szója ugyanolyan hatásos, mint a tejsavó az izomnövekedés stimulálásában. Ugyanakkor a kutatások azt is kimutatták, hogy a szója kissé alacsonyabb BCAA tartalma miatt, a szója nem aktiválja a fehérjeszintézisben a kritikus tényezőket.
3.Kazein: A kazeinről kimutatták, hogy kevésbé hatékony a fehérjeszintézis ösztönzésében. Az újabb kutatások a University of Texas Medical Branch (Galveston) beszámol arról, hogy a kazein is ugyanolyan hatásosan stimulálja a fehérjeszintézist, mint a tejsavó.
4.Tojásfehérje: A kutatások azt mutatják, hogy a tojásfehérjék hasonló hatást fejtenek ki a fehérjeszintézisben, mint a tejprotein egyes populációi. Bár rendelkezik egy tisztességes mennyiségű BCAA tartalommal, a fehérje szintézisének képessége nem olyan hatásos, mint a tejsavóé.
5. Edzés előtti használat
A kutatások azt mutatják, hogy a legjobb idő a fehérjeporok beviteléhez közvetlenül az edzés előtt és után van.
1.Tejsavó: A tejsavó fehérje olyan összetevőket tartalmaz, amelyek növeli az erek tágulását, ami miatt hatékonyabb a tápanyagok (mint például az aminosavak) szállítása. Gyors emészthetőség. A University of Texas Medical Branch (Galveston) kutatása azt mutatta ki, hogy az aminosavak az izmokhoz való gyors eljutása az edzés előtt megnöveli az izomfehérje-szintézist.
2.Szója: Mivel nagy mennyiségű arginint tartalmaz (közel 2 gramm / 20 gramm szója), ezért nagyszerű edzés előtti fehérje, NO szint növelése és az erek tágulását is fokozza. Ráadásul majdnem olyan gyorsan emészthető, mint a tejsavó protein.
3.Tojásfehérje: A tojásfehérje az arginin tartalma, miatt lett harmadik, bár nem jelentős mennyiségben van benne arginin.
4.Kazein: Végül, de nem utolsósorban a kazein, mert lassan emészthető, ami azt jelenti, hogy nem fog gyorsan az edzés alatt aminosavat adni az izmoknak.