Amit a probiotikumokról tudni kell!
A különféle probiotikumokról szóló írásokkal gyakran találkozhatunk a különböző írott és online újságokban. Amellett, hogy vény nélkül kapható „legális” készítmények, van néhány szempont, amelyeket érdemes figyelembe venni.
MIT REJTENEK AZ ELNEVEZÉSEK
A probiotikumok olyan életképes mikroorganizmusok, melyek a bélcsatornába kerülve megfelelő számban és aktív stádiumban számos pozitív élettani hatást eredményezhetnek.
A bélflóra változatossága olyan egyedi, mint az ujjlenyomatunk. Még a tápcsatorna különböző szintjein is eltérő, mert más az összetételük a gyomorban, vékonybélben és a vastagbél egyes szakaszaiban. A velünk szimbiózisban élő baktériumok számtalan élettani folyamathoz szükségesek (pl. a K vitamin és biotin szintézis, koleszterin és zsíranyagcsere szabályozása).
Hatásukat bizonyos betegségekkel kapcsolatban számos klinikai tanulmányban vizsgálták. Az alábbi esetekben javasolják a készítmény használatát:
- Már a reklámokból is ismert, hogy antibiotikum kezeléshez társuló hasmenés megelőzésére ajánlott 48 órán belül megkezdett és az antibiotikum szedés befejezését követő 3-14 napig probiotikumot szedni.
- Hasonlóan jó hatású az akut gyomor-bélhurut, az „utazók hasmenése” esetén is.
- A Helicobacter pylori nevű baktérium oki szerepet játszik a reflux betegség, gyomor és nyombél fekély kialakulásában. Jelenlétének igazolásához differens vizsgálatok -pl. kilégzéses teszt- szükséges. Amennyiben kimutatható a baktérium jelenléte, kombinált antibiotikumos kúrával lehet kiirtani.
A Lactobacillus tartalmú probiotikumok alkalmazása a Helicobacter pylori kezelés eradikációs rátáját is növeli.
- Irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvedőknél a panaszok hátterében állhat túlzott laktóz és szukróz (asztali cukor) fogyasztás, amelyek a patogén baktériumok jó tápanyag forrásai. Jó eredmény érhető el ez esetben is probiotikumok használatával.
- A nem alkoholos zsírmáj esetén is feljegyeztek jótékony hatást probiotikum kezelést követően, melyek közül kiemelendő a csökkenő koleszterin szint, mérséklődő transzamináz (májenzim) eltérés, javuló inzulin rezisztencia.
- Étel allergiák esetében alkalmazott rövid és hosszú távú probiotikum bizonyosan nem káros, de az egyértelmű összefüggés még nem bizonyított.
- Laktóz intolerancia esetén a gázképződés és hasi panaszok csökkentésére a Lactobacillus reuteri alkalmazásával érhető el kedvező eredmény.
- Krónikus székrekedésnél a Bifidobacterium lactis hozhat kedvező eredményt.
- Magasvérnyomás, elsősorban a szisztolés vérnyomás értékek csökkenését is tapasztalták egyes vizsgálatokban.
- Gyakori vagy visszatérő húgyúti-nőgyógyászati fertőzések, illetve visszatérő légúti infekciók kivédésére, a kezelések kiegészítésére alkalmazott probiotikum jótékony hatása ismert.
„A probiotikumok gyulladásgátló hatásukat a helyi mikroflóra módosításán keresztül fejtik ki, stabilizálják a helyi mikroflórát, csökkentik a gyulladás mértékét, általános immunválaszt indukálhatnak. A tápcsatornánk kellő „probiotikum ellátottságát” egészséges egyénnél a kellően változatos, nem túlcsírátlanított étrend tartalmazza. Étrendünk tartalmazzon prebiotikumokat. Ezek olyan természetes tápanyagok, melyeket a szervezet nem képes lebontani, így sértetlenül eljutnak a vastagbélbe, segítve a probiotikumok megtelepedését és gátolják a káros mikroorganizmusok szaporodását.” – magyarázza a doktornő.
GYULLADÁSCSÖKKENTÉS ÉTELEKKEL? IGEN!
- A zöldségek, gyümölcsök (alma, áfonya, banán), halak, kis mennyiségben olajos magvak, teljes kiőrlésű gabonák és hidegen sajtolt növényi olajok az ideális „gyulladáscsökkentő étrend” alap pillérei.
- A zöldségfogyasztás már önmagában is gyulladáscsökkentő. Emellett gyulladást csökkent, ha növeljük a napi folyadék bevitelt. (Testsúlykilogrammonként 40 ml napi folyadék bevitel ajánlott!)
- Konzervek, mirelit ételek, félkész ételek, ételporok, chipsek, transzzsírok, állati eredetű zsírok, vörös húsok, tej, fehér cukor, alkohol kerülendők, illetve csak minimális mértékben fogyasztandók.
Bizonyos betegségek esetén a célzott kezelést kiegészítheti a kellő csíraszámú és megfelelő ideig tartó életképes baktérium törzseket tartalmazó probiotikum kúra. Hatásos lehet a definitív kezelés hatékonyságának növelésében, ismételt fertőzés vagy remisszió (állapot romlás) megelőzésben.